Propolis

Propolig egenskaper och innehåll

Proplis består av vaxer, hartser, slemämnen och kåda som växter och träd ger ifrån sig. Eftersom växterna i binas närområde varierar har propolis från olika platser och bisamhällen olika kemisk sammansättning. Ändå har all propolis i stort sett samma terapeutiska verkan.

Propolis är ett spännande ämne. På hela norra halvklotet är propolisen oftast rödbrun till färgen, den har en frisk doft av kåda och skog och är oerhört klibbig. Propolisen är binas universalmedicin kan man säga, och mycket användbar även för människor. Man känner nästan på doften och smaken att det är ett läkande ämne. Många biodlare skrapar loss lite propolis från ramarna, rullar den till en boll och tuggar den mot hosta och halsont.

Man kan torka propolisen, frysa den och mala till ett pulver eller blanda den i honung. Många tycker att propolis är lättare att äta när den är blandad med honung. I Baltikum lägger biodlare en linneduk över ramarna i bikupan och låter bina klä in den i propolis. Sedan kan de klippa bitar ur duken och använda som plåster på sår och brännskador.

Starkt läkande verkan

Propolis är verksamt mot många olika bakterier, svampar och virus. Det är också antiinflammatoriskt och lokal bedövande. Propolis har en immunförsvarsmodulerande verkan genom att det stimulerar kroppens produktion av vita blodkroppar och antikroppar. Propolisens läkande verkan beror på en synergieffekt mellan alla de aktiva ämnena.

En propolislösning hjälper mot förkylning, hosta och halsont och kan till och med motverka influensa. Det känns oftast väldigt bra att ta propolis i form av tinktur, halsspray eller tabletter när man är förkyld och har ont i halsen eftersom propolisen nästan genast lindrar retningen och värken. Vid förkylning är det också värt att prova att droppa några droppar propolistinktur eller lägga en propolisklump i vatten i en aromalampa. Propolisen innehåller flyktiga ämnen som öppnar luftvägarna och motverkar bakterier och virus.

Det går också bra att droppa propolislösning i sår eller stryka på en bivaxsalva med propolis på sår. Flera nya studier visa att propolis har en läkande verkan på sår som magsår, operationssår, infekterade sår och brännskador. Dessutom skyndar propolis på sårläkningen vid tillstånd där läkningen oftast tar lång tid som diabetes, hög ålder eller nedsatt immunförsvar. Propolis kan hjälpa i alla olika faser av sårläkningen, även vid nybildning av brännskadad hudvävnad.

I tandvården fungerar propolis läkande vid sår i tandköttet och tandköttsinflammationer. Studier visa att munvatten eller tandkräm med propolis kan minska risken för karies. Det trista med att använda propolis i munnen är att den lätt fastnar på tänderna och det kan ta ett tag innan den nöts bort.

Bivaxsalva kan hjälpa mot eksem, utslag och ibland även psoriasis.

Källor till den här texten finns i en längre sammanställning av forskningsartiklar om biprodukter på http://alexandradepaoli.com/biprodukter.pdf 

Tillagd i varukorgen